2014. február 11., kedd

Napi giccs és trianonbiznisz: Trianon emlékmű Zuglóban

Azé' Demszky és Gyurcsány ötletesebb holokauszt-szobrokat avatott, mint a mostani rezsim Trianon-szobrai... Lop, csal, hazudik ez a Papcsák, de a nemzeti giccsminimumot gond nélkül teljesíti. A fájdalom dögmadarai akcióban.

Újabb turulszobrot adtak át szombaton a fővárosban. A közel kétméteres szárnyfesztávolságú bronzmadár az I. világháborút lezáró trianoni döntésnek hivatott emléket állítani a XIV. kerületben. Az önkormányzat annak ellenére választotta ezt a tervet a beérkezett számos pályamű közül, hogy a szakmai zsűri művészi értékét nullára értékelte, és közhelyes, gondolattalan tervnek minősítette.

A Népstadion egyik bejáratánál, a Thököly út és a Dózsa György út kereszteződésében állították fel Domonkos Béla szobrász munkáját, egy turulmadarat kettős kereszttel. A szobrot szombaton a Magyar Nemzeti Gárda tagjainak demonstratív felvonulása közepette avatta fel ünnepélyesen a zuglói önkormányzat.

Az avató beszédet Ferdinandy István alpolgármester tartotta azt hangoztatva, hogy a turul a magyarság összetartozásának jelképe, közös jelkép, amely nem kisajátítható, és semmilyen megosztó tartalom nem fűződik hozzá.

A mitológiai figurát a kerület Trianon-emlékmű pályázatán választották ki a képviselő testület tagjai a beérkezett kilenc pályamű közül.

Döntést azonban csak egy megismételt pályázaton tudtak hozni, az első kört ugyanis színvonalas mű hiányában eredménytelennek nyilvánították.

A második pályázat alkalmával viszont már a testület több fideszes és jobbikos tagja is egyértelműen a legjobbnak jelölte Domonkos pályázatát, jóllehet a terv részt vett az első, eredménytelen válogatásban is. Választásuk azért is meglepő, mert a köztéri szobrot előzsűriző szakértői bizottság lesújtó véleményt fogalmazott meg a turulos tervről.

Várnai László LMP-s képviselő szerint a Budapesti Történeti Múzeum által felkért szobrászok, művészettörténészek a legkevésbé sem ezt a pályaművet ajánlották megvalósításra. A májusban kiadott szakvélemény szerint a turulmadarat, a csonka Magyarország bronz ábráját, valamint a kettőskeresztet felvonultató tervben „a képi közhelyeken kívül semmiféle gondolat nem fedezhető fel. Elcsépelt formák botrányosan amatőr módon előadott, leltárszerű együttese, művészi értéke nulla.”

A beérkezett pályázatok között volt olyan - egyébként szintén a történelmi és a csonka Magyarország térképével operáló - mű is, ami viszont fellelkesítette a zsűrit, és ahol nem fukarkodott a pozitív jelzőkkel. Hiába írták azonban más munkákról a szakértők, hogy jól alakalmazkodik a környékhez, „átgondolt, világos, szellemes koncepció, professzionális, szakmailag kifogástalan kivitelezés”, ajánlásukat a képviselők nem vették figyelembe.

Az önkormányzat 5 millió forinttal támogatta a szobor létrejöttét. Az emlékműhöz több tonna kővel hozzájárult a kerület erdélyi testvérvárosa is.

(index.hu)







Nincsenek megjegyzések: