2011. november 10., csütörtök

Lágymányosi-öböl, Kopaszi gát, free running

Lágymányosi-öböl
Megérkezett a csúnya ősz, tehát nosztalgiázzunk. Régebben minden szebb volt, például nyár. Megnézegettük Molnár Gyula és Leisztinger Tamás szerelmének gyümölcsét, a Lágymányosi-öböl körüli közparkot. Meglepő, de igaz: Budapesten létezik egy karbantartott, tiszta, őrzött közpark.

Perszepersze, a csúnya nyelvek nem pihennek: közpénzből létrehoztunk egy közparkot, hogy a mellette levő területek birtokosai ne kelljen vesződjenek (költsenek) a parkosításra, mikor felhúzzák ingatlanjaikat. Ügyes, nagyon ügyes. De a park viszont megér egy sétát, huzamosabb tartózkodást. A fűre lépni szabad, ingyenes kiskocsmákban sör akár elvitelre is. Az öböl vizében tilos a fürdőzés, de ez nem riasztja el a város szegénysorsú fiataljait. A puha homokon városi sportolók, akrobaták, a free running (hogyafaszbafordítják, szabadonfutás) gyakorlói is megjelentek. Tiszta Skandinávia, szökjön ide Budapestről és/vagy a facebook-ról.

 A Lágymányosi-öböl egy háromszög alakú öböl Budapesten, a Duna jobb partján. Nevét Lágymányosról kapta, de a fokozatos feltöltések során területe lecsökkent, és a jelenlegi öböl teljes egészében Kelenföld városrészben található. (wiki)

Lágymányosi-öböl, retrofuturisztikus portásház
"Amennyiben a biztonsági szolgálat úgy ítéli meg, hogy szükséges, úgy a magán célú fotózás engedélyezéséhez egy nyilatkozat kitöltését követően van lehetőség." (Házirend az Öböl és Park területén)



Lágymányosi-öböl, puha homok, parkour, free run, szabadfutás
free run Budapest
A parkour lényege az, hogy A pontból B pontba minél gyorsabban és minél látványosabban jussunk el. Sem egészségügyi sem gyorsasági szempontból nem mindegy az érkezés vagy egy akadályon való átugrás. Egy rossz lépés vagy ugrás kárt okozhat az ízületben, ami akár komoly sérüléshez is vezethet. Éppen emiatt alapjában véve a parkour nem tartalmaz akrobatikus trükköket és szaltókat, csak eszközt biztosít a gyors útmegtételhez. A parkourrel gyakran összekevert free running hasonló sportág. Itt a „szimpla” futás, ugrálás, mászás mellett vannak szaltók és akrobatikus trükkök is, de lényegében a két sportág nagyon hasonló egymáshoz. Így nyer értelmet, hogy a WFPF miért az ami, és nem csak simán WPF. Mindemellett a parkour által biztosított ügyesség sok küzdősporttal is összefér, valamint a „hivatalos” talajtornával is, sőt még a B-boying(breakdancing)-el is kapcsolatba hozható. Kicsit elvont volta miatt a parkourt nem csak sportágnak, hanem egyfajta életvitelnek is nevezhetjük, amiben megtalálható pár spirituális vonás is. Sokszor nem is mesterséges akadályokon haladnak át, hanem olyanokon is, amiket a természet alkotott. (wiki)

magasbringa, magaskerékpár, magasbicikli, hülyebicikli
(Lágymányosi-öböl, Budapest)
A mutáns biciklisbandák felkészültek a világvégére 

 A mutáns biciklisták nem ítélik el a fogyasztói társadalmat, hanem egyszerűen nem vesznek róla tudomást. A mutáns biciklisták nem egy megkésett cyberpunk film alienszerű vonásokkal felszerelt szereplői, akik roncs kerékpárjaikon bolyonganak a városokban, vagy hasznosítható javak után kutatnak a szemétben. A mutáns biciklisták az ellenkultúra létező figurái, akik buherált kerékpárjaikon bolyonganak a városokban, vagy hasznosítható javak után kutatnak a szemétben. Kattitnson az egerével! A mutáns biciklisták nem várták meg a globális olajválságot, a harmadik világháborút vagy a totális környezeti katasztrófát, hanem már most úgy élnek, mintha összeomlott volna a fogyasztói társadalom. (...) "A huszadik század végére már olyan mennyiségű, luxuscikknek vagy játékszernek gyártott kerékpár halmozódott fel, hogy a szétszerelt biciklik és alkatrészeik szinte mindenhol fellelhetők" - magyarázza a chicagói Rat Patrol tagja egy írásában, hogy a biciklizéshez miért elegendő az elhatározás, és miért nem kell az egészhez pénz. (index)

kocsmasor a Kopaszi gáton
A Lágymányosi-öböl 1880 körül
(wiki)
Kis gyep, néhány felhúzott pavilon, ennyi lényegében milliárdokat hozott Leisztinger Tamásnak a Kopaszi-gáton. A vállalkozó cégei 2006 végén, miközben olcsón megszerezték a kerületi önkormányzattól a teljes fennhatóságot a területre, még vízi vidámparkot, luxus lakóházakat, éttermeket ígértek, pedig már folytak a tárgyalások portugál befektetőkkel az eladásról. Három portugál cég kezébe került a Lágymányosi öbölnél elterülő több mint 40 hektáros ingatlan többségi tulajdona. Leisztinger Tamás cégei az utóbbi három évben - a XI. kerületi önkormányzat baráti asszisztálásával - néhány milliárdért megszerezték az Öböl XI. Kft.-be apportált területet, májusban viszont sokszoros haszonnal, piaci hírek szerint több tízmilliárd forintért tovább is adták a háromnegyedét. Az üzletet eddig nem hozták nyilvánosságra. Gaspar mérnök megbízása A cégbírósági adatok szerint 2006. decemberében, amikor az önkormányzat a kormánypártok és az MDF támogatásával eladta a kerület legértékesebb telkeit tulajdonló Öböl XI. Kft.-ben megmaradt 25 százalékos tulajdonrészét, Leisztinger Tamás cégei már a továbbadásról tárgyaltak. A dél-budai Kopaszi-gát tulajdonosaitól egy Ismael Gaspar nevű mérnök kapott megbízást arra, hogy Portugáliában szervezze meg az ingatlan adás-vételét. (index.hu, 2007)

zöld öböl
Lágymányosi-öböl gyíkkal
összes kép

 Kapcsolódó: csoda: a Városligeti tó

Nincsenek megjegyzések: