2010. november 22., hétfő

A Nyugati téri felüljáró kifestett hídpillérei

Én, te, ő, mi, ti, ők, személyes névmások, színes Budapest.
Kifelé a szürkületből.


Az 1000% alkotócsoport pályafutásának legnagyobb falfestményét készítette el a felüljáró hídpilléreire. Az Iparművészeti Egyetem egykori diákjai a vizuális élménnyel a nagyvárosi elidegenedés jelenségére hívják fel a figyelmet a negyedik PLACCC Fesztiválon.

Nyugati pályaudvar, 1000%

Nyugati pályaudvar, 1000%

Az Iparművészeti Egyetem egykori diákjai, Füredi Tamás, Orosz Richárd, Stark Attila, Szabó Ba¬lázs és Vörös Krisztián az elmúlt tíz évben többször készítettek ehhez hasonló muráliákat. Budapest első romkocsmája, a Szimplakert, az egykori Kultiplex, a Toldi Mozi, a Sirály, a Mumus, a Roham Kávézó és a Kiadó is magán hordozta-hordozza a kezük nyomát. Erzsébetvárosban tavaly ősszel újjávarázsolták egy iskolaudvar tűzfalát, valamint az idén másodszor megrendezett Bánkitó Fesztivál teljes arculata és helyszíni dekorációja is a csoport munkája. A fiúk nemcsak Magyarországon, de Finnországban, Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában és Spanyolországban is bemutatták már rendhagyó munkáikat. A csoport eddigi legnagyobb köztéri alkotása a Nyugati téri felüljáró hídpillérein a Dulux színeivel és támogatásával valósul meg.


A PLACCC Fesztiválon immár harmadik alkalommal vesz részt az 1000%. A rendezvényre készülő munkáik alapgondolata minden esetben az „önkéntes felújítás“, amely során az elhanyagolt városi felületek a kortárs képzőművészet kommunikációs felületeivé válnak. Idén tavasszal Pécsett, az uránvárosi lakótelepen utcai beton térelemeket, 2009 őszén pedig a budapesti PLACCC-on lepukkant pinceajtókat szépítettek meg a VIII. kerületben. (www.mek.hu)



további nagyszabású street-art eksönök: Flórián tér aluljáró + a Tűzőrség a Károly körúton

Nincsenek megjegyzések: