2010. január 9., szombat

Kafka az Aproperában (Az átváltozás)

Zeneszerző : Faragó Béla  Rendező: Lukáts Andor;  Franz Kafka: Az átváltozás c. elbeszélése nyomán  Vígopera két felvonásban   Szereplők:  Gregor Samsa: Friedenthal Zoltán  Fiú: Molnár Ágnes  Grete Samsa : Kővári Eszter Sára  Apa: Jekl László  Anya : Érsek Dóra  Cégvezető : Domahidy László  Fényképnő: Szandtner Anna  Takarítónő : Pogány Judit  KÓRUS, Három albérlő: Szt. Efrém Kvartett   Karmester: Sándor Szabolcs  Librettó: Kovács Kristóf   Rendező munkatársa: Várkonyi Tímea   Időtartam: kb. 140 perc
A valamikori Studió K helyén, a Mátyás u. 9-ben született egy új pinceszínház, ami opera is, amolyan pindurka, Apropera.

Kell a kálcsör sörözés előtt, mondta K., de aztán megbánta. Kifizettük a fölös óvatosságból előre lefoglalt jegyet, leültünk és átadtuk magunkat a (mű)élvezetnek.

Baszkibaszkibaszkibaszki.

Az előadás első tíz percét vitézül végigültem, sőt jókat mulattam az előadáson: milyen pompás posztpunk tréfa, hogy fülsértő recitativókat énekelnek jobb sorsra érdemes egyének egy bides pincében, 20 néző előtt, tragikusan unalmas zenére. Sajnos, a legjobb vicc is elfárad egyszer , úgyhogy modortalanul kibaktattünk a bejárat elé dohányozni, hogy aztán a büfében vészeljük át ezt a kulturális balesetet. Megjegyezzük, hogy a meglehetősen szegényesen felszerelt büféből is élvezni lehetett a nyitott ajtón keresztül az előadást, bár ezen produkció esetén élvezetről beszélni csak azok esetében érdemes, akik az öntökönrúgást kultiválják. Tehetséges énekesek borzalmasan unalmas előadása. Meghibbant ez a Lukács, v mi, öregkorára saját Operá gründolt, bármi áron, bármit, szart akár. Ha már a Szerencsejáték RT. (értsd. Székely Gábor) hajlandó volt kegyesen leosztani egy kis közpénzt. Sebaj, az előadást meghívják majd mindenféle külföldi Kafka fesztiválokra, ezen az fesztiválosdis kispályán is el lehet éldegélni.

Második félidő végén csatlakozott K. is a büfé szisztematikus kifosztásához, ami végül azzal a problémával szembesített, hogy az előadás végén nem tudtuk mán egy fröccsre sem meghívni a pompásan reppelgető Pogány Juditot. Há megitták az összes szeszt maguk, nem számítottunk ekkora forgalomra. Mondta a büfésnő. Kis színház, na.

AZ ÁTVÁLTOZÁS
Az átváltozás - Franz Kafka - Faragó Béla vígoperája két felvonásban.

Sanyi és Aranka Színház és Opera
1093, Mátyás u. 9.
Tel.: +36 1 789 40 36
A színház vezetője: Lukáts Andor ( lukats.andor@sasz.hu )

Szereplők:
Gregor Samsa: Friedenthal Zoltán
Fiú: Molnár Ágnes
Grete Samsa : Kővári Eszter Sára
Apa: Jekl László
Anya : Érsek Dóra
Cégvezető : Domahidy László
Fényképnő: Szandtner Anna
Takarítónő : Pogány Judit
KÓRUS, Három albérlő: Szt. Efrém Kvartett

Karmester: Sándor Szabolcs
Librettó: Kovács Kristóf
Rendező munkatársa: Várkonyi Tímea

Időtartam: kb. 140 perc (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

7 megjegyzés:

tudodbi írta...

ha






ha






ha

Névtelen írta...

FeHér Elephánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

AZ ÁTVÁLTOZÁS Faragó Béla Sanyi és Aranka Apropera

Barátai nagyokat nevettek, amikor Kafka felolvasta novelláját, de hiába hirdeti a színlap vígoperának, ez ebben az esetben nem sikerült. Csak Kafka és híres figuráinak nevei jelentettek vékonyka kapcsolatot a korszakos novellával, amelynek igazi értékei csak az olvasó számára válnak elérhetõvé. A húzónév azonban alkalmat adott egy kortárs opera megalkotásához, ami önmagában is óriási erény. Sajnos, a zeneszerzõ alkotása minden szempontból minimál, katonazenei tempói, az ismétlõdések monotóniája, a hangszerelés primitívsége bénító unalomba szürkíti az elõadást. Lehet a repetitív zene jó, de repetát általában csak az ízletes ételekbõl kérünk.

Névtelen írta...

Ennek ellenére egyáltalán nem volt kudarc a produkció! Lukáts
Andor rendezése erõteljes alakítások lehetõségét teremtette meg, a Tihanyi László vezette zenekar példásan teljesítette hálátlan feladatát, az énekes-színészek pedig kiválóan
helytálltak. A kispolgári család apa-anya modelljét Schöck Atala és Jekl László állította
elénk a zenei-színészi szerepformálás professzionalitásával, méltó társuknak bizonyult Cégvezetõként Domahidy László. Kõvári Eszter Sára eleven teátralitással élt a színpadon, vokális teljesítménye a produkció legjobbjává tette. Mimikában, létezésben szuggesztív jelenlét jellemezte Potyók Dániel Gregor Samsáját, értetlen tétovaságát muzikális eszközökkel
is érzékeltetni tudta, talán az õ alakja volt az egyetlen momentum, amely megfelelt a kafkai képnek. Végsõ kicsengésében a Sanyi és Aranka példamutató vállalkozása igen pozitív eseményként értékelhetõ: nagyon is kell új magyar opera, mini és maxi egyaránt, reméljük, izgalmas mûvek hosszú sora következik ezután és talán érdemes lenne vigyázó szemünket az ifjabb komponistanemzedékre vetni...

Névtelen írta...

Újabb Időkerék készül Budapesten

Városháza

2010.03.29. 17:23 - Tenczer Gábor

Tanácstalanul ült a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága a legutóbbi ülésén azelőtt napirendi pont előtt: legyen-e monumentális üvegharang tollnyelvvel a Városháza udvarán, vagy sem. Az alkotás állítólag kész, negyven milliós árát át is utalta a fővárosnak a Miniszterelnöki Hivatal, csak bólintani kellene. De bólintani csak nem akar senki, többen az Időkerék kínos történetét emlegetik.

Nem határozott legutóbbi ülésén a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága legutóbbi ülésén arról, akar-e Csend harangját a Városháza, vagy nem. A fővárosnak arról kellene döntenie március 30-ig, hova helyezzék a monumentális üvegharangot. Az alkotókat már kiválasztották, állítólag a monstrum is kész, a szükséges pénzt átutalta a MEH a fővárosi szobrokat kezelő Budapest Galériának, ott viszont nem mernek dönteni a tulajdonos önkormányzat jóváhagyása nélkül.

Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója az ülésen elmondta, hogy a Miniszterelnöki Hivatal korábban úgy döntött, hogy 40 millió forintot ad egy „Csend harangja” című alkotás létrehozására, amelyet Lukács Andor színművész és Khell Csörsz díszlettervező talált ki.

Az alkotás egy üveg építmény, egy üveg harangláb, amiből ki van vágva egy lyuk. Ebben van egy 80 kilós üvegharang, amelynek nincs nyelve. Helyette egy dísztoll van beillesztve, utalva arra, hogy ezt nyugodtan lehet lengetni, az életben soha senki hangot nem fog hallani. Eredetileg úgy volt, hogy az egész üvegből készül.

Zsigmond szerint az elv egy kedves gondolat. Ám az ötletgazdák, és immár a kivitelezők is azt követelik, hogy ezt egy nagyon zajos, forgalmas helyen állítsák fel. Egy ilyen helyen egy üvegből készült alkotás elhelyezése rendkívül kockázatos dolog, hiszen egyetlen kalapácsütéssel összetörhető. Az üvegnek – minden más anyaggal szemben – az a baja, hogy nem javítható, újra meg kell csinálni. Ha igaz a 40 millió forint, akkor újabb 40 millió forintot kell majd ráfordítani.

Névtelen írta...

Az újabb tervek szerint az építményt megerősítették kétoldalt acél tartókkal, ami sokat ártott az esztétikai megjelenésének. Számos kísérlet hiányzik a dologhoz, amit egyébként maguk az alkotók is jeleztek. Nem lehet tudni, hogy azt a 80 kilós harangot milyen szerkezet lenne képes megmozdítani, működtetni. Pótlólag még azt is kitalálták, hogy valahonnan oldalról hangszórókból – ami nincs még megtervezve – 160 nyelven gyerekek azt mondják: csend.

Az ülésen elhangzott, hogy a hangszórók üzemeltetése enyhén szólva is kínos dolog, másrészt 160 nyelvet kell végig várnia valakinek, hogy egyáltalán megértse, miről van szó. Ha ez nagyon zajos, forgalmas helyen állítják fel, akkor elsuttogva azt, hogy: csend, senki nem fogja hallani. Ha pedig ordítani fogják, akkor nem tudni, miről van itt szó egyáltalán.

Az ellentmondások miatt jutott el a dolog oda, hogy hónapról hónapra ment a helykeresés. Az alkotók be akarták állítani a Gödör fölötti víz kellős közepére. Abban a pillanatban beszakadt volna a födém, hiszen az nem erre lett kitalálva. Az a legújabb javaslat, hogy átmenetileg állítsák fel a harangot a fővárosi önkormányzat udvarán. Zsigmond szerint ez egy hajánál fogva előrángatott javaslat, mert tulajdonképpen egy emelt szintű raktározást jelent.

Mivel a szakmai zsűri, az ezzel foglalkozó műegyetemi szakemberek azt nyilatkozták, hogy az építmény részben nem fog megállni, részben pedig nem fogja bírni azt a nyírást, amit a lengő üvegharang produkálni fog, a Budapest Galéria igazgatója kijelentette: pozitív fővárosi döntés esetén minden felelősséget áthárít az alkotókra és kivitelezőkre.

Zsigmond Attila elmondta még, hogy tudomása szerint Lukács Andor és Khell Csörsz megbízást adtak egy cégnek, hogy "ezt a suttogást állítsa elő". Lukács Andor követelte is Zsigmondtól, hogy azonnal adjon neki pénzt, amiből ő ezt ki tudja fizetni. Erre Zsigmond azt válaszolta Lukácsnak: próbálja tudomásul venni, hogy ez is egy szakma, és neki eszében sincs, hogy Rómeót játsszon az ő színházában.

Az ülésen résztvevő képviselők "alapvetően egy rosszul felfogott színpadi geg"-nek nevezték az üvegharangot. Többen is a kínosra sikeredett Időkerék példáját hozták fel, ami súlyos milliókba került, ma pedig ott rozsdásodik a Városligetben. Többször meghirdették, legutóbb 1 forintért, de senkinek sem kell.

Névtelen írta...

a szerencsejátékos Székely bibsi a lecsúszott színészbibsit szponzorálja

BB írta...

kuss legyen!